torstai 21. tammikuuta 2010

Boden ravit

Bodeniin matkattiin suurin odotuksin, jopa "vinnare häst" käväisi mielissä. Joonas olisi kunnossa! Startti sujui mallikkaasti ja eka puolikas päätettiin 15.0 aikaan. Seuraava puolikas sitten hissuteltiin hiljempaa kunnes kolmannessa kaarteessa Joonas ampaisi hyviin taistelu asetelmiin kolmannelle kuroen kohti johtoa....Uups!...?

Päätänkin selostuksen sitten tähän. Liitteen videosta voi kukin jännittää loppu ratkaisuja. Thomas Ledinkin lauleli kerran, että
" Vinnaren är stolt de mesta spurtar långt men Joonas är den här så ta för dig solen skiner idag hästen kommer snart de går med vindens fart så lyssna på mig Boden äklas kanske bara idag..."
vai meniköhän ne sanat sittenkään noin?

torstai 7. tammikuuta 2010

Joonatansin taustaa ja tarinaa

Isä: Kun mennään Joonatansinin isä linjaa taaksepäin, löytyy sieltä jopa todellisia helmiä. Joonatansinin isä P J Punjab 10,8aly on amerikkalaista syntyperää vuodelta 1998 jonka isä Donerail valittiin Pohjois- Amerikassa vuoden 1994 parhaaksi 2-vuotiaaksi ravurioriiksi. Donerail oli myös ikä luokkansa nopein ja rahakkain 2-vuotias. Donerail siitti 1082 jälkeläistä. Pojasta polvi paranee, sanotaan. P J Punjab voitti Yhdysvalloissa 2-vuotiaana Arden Downs Stakes-osalähdön ja Matron Stakes-karsinnan. Oli toinen Matron Stakes-finaalissa, Champlain Stakesissa ja Campbellville Trotissa ja kolmas Valley Victory Trotin-finaalissa. Voitti Yhdysvalloissa 3-vuotiaana Townsend Ackerman Trotin ja Simcoe Stakesin. Oli toinen mm. Reynolds Memorialissa ja kolmas mm. Yonkers Trotissa. Sen jälkeen P J Punjab on jatkanut kilpailu-uraansa Suomessa ja voittanut mm. Vasabladet Sprinternin kahdesti (2004 ja 2006) ja Isokenkä-lähdön 2006 Vermon rataennätyksellä 10,8aly. P J Punjab tahkosi urallaan 404 000€ palkintorahoja. P J Punjabin vanhimmat jälkeläiset ovat kuusi vuotiaita (?) joista parhaiten on menestynyt tamma Topek Teresa 12,5aly (77 270€) joka viimeksi voitti Vermossa Antti Teivaisen ohjastamana huhtikuussa 2009.

Joonatansin on isänsä kymmenes Suomessa syntynyt kaiken kaikkiaan 48:sta jälkeläisestä.

Emä: Joonatansinin emä French Lea 14,3aly syntyi niin ikään Yhdysvalloissa vuonna 1986 ja tuotiin Suomeen vuonna 1990. Suomessa French Lea ei ehtinyt raveissa väläyttämään. Suomessa se varsoi 12 varsaa, joista yli puolet on startannut. Jälkeläisistä menestyksekkäin on ollut ruuna Diamond Von Dime 14,6a (34 224€). Kohtalaisesti on menestynyt myös edelleen kilpaileva Roosasine 14,8aly.

Joonatansin on emänsä viimeinen Suomessa syntynyt jälkeläinen.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Oulun Ravit

Äimäraution ravikausi 2010 polkaistiin käyntiin kylmässä pakkas säässä Maanantai iltana. Joonas esiintyi illan troikka lähdössä 9. Illalle oli menestymis odotuksia, sillä tällä kertaa vastus ei paperilla (=tilastot ja ennätykset) ollut hääppöinen. Lisäksi tällä kertaa onni suosi ja lähtöpaikaksi siunaantui 1. rata. Viime aikoina Joonas ei ole avannut mitenkään ylivoimaisesti ryhmälähdöissä, joten paljon jäisi kiinni juoksun kulusta tasaisessa troikka lähdössä.

Lähtö jouduttiin uusimaan kertaalleen sillä 11. Rafael Polaris kärsi lähdön yhteydessä varusterikosta ja myöhästyi muiden joukosta. Uusinta lähtö sujui ihan mukavasti ja Joonas asettui letkassa kolmanneksi ja avauspuolikas mentiin mukavasti 16.0 aikaan. Tämän jälkeen, ainakin minun mielestä, tehtiin kisan ratkaisut ammattimiesten malliin. Toiselle puolikkaalle keulapaikan itselleen taisteli Mauri Jaaran ohjastamana 2. Leksak joka selvästi rauhoitti (=hidasti) avausletkan vaudin ja toinen puolikas mentiinkin aikaan 22.5 joka keliolosuhteetkin huomioon ottaen tuntuu todella verkkaiselta. Samalla Joonas jäi ainakin silmämääräisesti maallikon mielestä sisälle "pussiin", mutta toisaalta näin kylmässä -21 C säässä tuskin olisi edes kannattanut kuoleman paikalle pyrkiä. Niinpä kolmannelle puolikkaalle vauhtia vaadittiin kilvan lisää lähinnä Hannu Hietasen 8. Larry Spike toimesta. Viimeiselle puolikkaalle kaarrettaessa Joonas käänsi lopulta kolmannelle 10. Goldberry Brolinen perään ja kiri kohti kärkeä. Viimeisessa kaarteessa näytti jo siltä, että toto sijoille kyllä ehditään. Mutta. Vesa Jokiniemen Goldberry Broline kuitenkin laukkasi pahoin suoraan Joonaksen edestä jonka jälkeen Joonaskin intoutui pieneen laukkaan, ihan vaan mallin vuoksi.
Lähdön voitti selvästi 8. Larry Spike ajalla 19.6. Joonas ravasi kuitenkin maaliin, itseasiassa loppusuora mainioisti, viidentenä aikaan 20.6 pitäen esim. alussa johtaneen Mauri Jaaran takanaan.

2010 ravikausi siis käynnistyi mallikkaasti myös Joonaksen osalta. Eilisiin aikoihin ei ole liikaa tuijottamista sillä tällä kertaa juoksun kulku toi viidennen sijan, Jaaran Mauri pidettiin takana ja raha sijalle päästiin. Tulisi muistaa, että aina kun päästään raha sijoille kannattaa olla tyytyväinen. Toki katsomoon jäi sellainenkin tunne, että kärkisijat oli ihan realistisia sillä Joonaksen kunto on huipussaan. Positiivista eilen oli myös se, että Joonakselle hankittiin uusi hieno Talviloimi, jota koristaa komeat tiimin brodeeraukset molemmin puolin, ja toki kirkuvan oranssilla värillä - tietysti!